VCA examens

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met een VCA-diploma toon je aan dat je om kunt gaan met potentieel gevaarlijke situaties en je bewust bent van (verborgen) risico’s. Zo draag je bij aan een veiligere werkomgeving!

Proefexamens

Kosteloos oefenen

Vergroot de kans dat je slaagt!
Bekijk examens

Open examens

In heel Nederland

Er is altijd een open examen bij jou in de buurt!
Lees meer

Incompany examens

Bij ons of bij jou

Een besloten examen kan op onze examenlocatie of incompany worden georganiseerd.
Lees meer

In welke taal kan ik examen doen?

Onze Basis VCA, VOL-VCA en VIL-VCU examens zijn beschikbaar in diverse talen. Zo is het B-VCA examen niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook in 11 andere standaardtalen. Overige talen zijn op aanvraag. Bekijk in welke talen je het VCA examen kunt maken.

Waar kan ik examen doen?

Iedere maand wordt op 60 examenlocaties in heel Nederland een open examen gehouden. Hiervoor kun je jezelf of je werknemer(s) eenvoudig inschrijven. In elke provincie is momenteel een examenlocatie te vinden. Bekijk hier de examenlocaties en vind een VCA examen bij jou in de buurt! Uiteraard is het ook mogelijk om als bedrijf de theorie-examens incompany te verzorgen.

Meldt je bedrijf meerdere kandidaten aan voor een open examen? Dan is ons vouchersysteem wellicht iets voor jou. Hiermee krijg je korting en ben je voordeliger uit. Informeer naar de mogelijkheden.

8 redenen om voor Pontifex Certificatie te kiezen

Altijd een examen in de buurt

Altijd inclusief digitaal diploma & pasje

7 dagen per week examen mogelijk

Bij spoed binnen 24 uur je digitale diploma

Gegarandeerd de volgende werkdag in CDR

Doorgangsgarantie

De grootste aanbieder van VCA-examens in Nederland

API-koppeling voor o.a. uitzendbureaus en opleiders

Oefenen voor je VCA examen

 • Wil je extra goed voorbereid zijn, zodat je het examen hopelijk in één keer haalt? Bekijk dan onze gratis proefexamens, VCA boeken en e-learning.
 • Is je vraag nog niet beantwoord? Kijk dan ook eens bij onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op via 085-4871570. Wij helpen je graag.

Geslaagd?

Dan ontvang je van ons je digitale VCA-diploma en pas. Je kunt je diploma opzoeken in het Centraal Diploma Register

Het VCA-examenstelsel is een dienst van SSVV. Een VCA-diploma kan alleen worden verstrekt door een SSVV erkend examencentrum en is alleen geldig indien geregistreerd in het CDR van SSVV.

Gratis digitale veiligheidspas voor op je smartphone

Heb jij je VCA-, SOG- of SOOB-certificaat behaald bij Pontifex Certificatie? Download dan gratis je digitale veiligheidspas naar je smartphone. Handig, want zo heb je altijd je pasje bij de hand en kun je hem niet meer kwijtraken!

Soorten VCA examens

1. B-VCA | Basisveiligheid VCA voor alle uitvoerende medewerkers.

Het B-VCA examen is voor alle uitvoerende medewerkers en bestaat uit 40 verschillende vragen:

 • Meerkeuze vraag met 1 juist antwoord.
 • Meerkeuze vraag met meer dan 1 juist antwoord.
 • Matrixvragen met meerdere beweringen waarbij ja/nee aangevinkt moet worden.
 • Rangschikvragen waarbij meerdere elementen in de juiste volgorde gezet moeten worden.
 • Koppel-/ sleepvragen waarbij meerdere elementen uit het rechter rijtje gekoppeld moeten worden aan het linker rijtje.

Het B-VCA examen is beschikbaar in verschillende talen en tevens als voorleesexamen. Het examen duurt maximaal 60 minuten. Je bent geslaagd indien je 64,5% (2580 punten) of meer goed hebt. Je diploma is 10 jaar geldig.

2. B-VCA Groen

Het B-VCA GROEN examen is voor werknemers die werkzaam zijn in de groene sector. Het examen bestaat uit 40 vragen (dezelfde type vragen als B-VCA) waarvan 20 ‘groen gekleurde’ vragen. Indien je 64,5% (2580 punten) of meer goed hebt, ben je geslaagd. Je diploma is 10 jaar geldig.

3. VOL-VCA | Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden en ZZP’ers

Het VOL-VCA examen is voor operationeel leidinggevenden en ZZP’ers. Het bestaat uit 70 verschillende vragen (dezelfde type vragen als B-VCA) en is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Je diploma is 10 jaar geldig. Indien je 64,5% of meer goed hebt, ben je geslaagd.

4. VIL-VCU | Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden

Het VIL-VCU examen is voor intercedenten en leidinggevenden en bestaat uit 70 verschillende vragen (dezelfde type vragen als B-VCA). Het examen is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Je diploma is 10 jaar geldig. Indien je 64,5% of meer goed hebt, ben je geslaagd.

Veelgestelde vragen

Het enige wat je dient mee te nemen naar het examen is een legitimatiebewijs dat tenminste geldig is op de datum van het examen. Je hebt je legitimatiebewijs nodig voor de identiteitscontrole vooraf aan het examen en tijdens het examen dient deze ook op de hoek van de tafel te liggen. Je mag verder geen jassen, tassen, hoofddeksels, telefoons en andere communicatie-, audio- of video-opnameapparatuur bij je hebben tijdens het examen. Deze dien je vooraf netjes op te bergen of in te leveren bij de examenleider.

Je moet je vooraf en tijdens het examen kunnen identificeren met een fysiek legitimatiebewijs dat tenminste geldig is op de dag van het examen. Hieronder vallen de volgende items:

 • Een paspoort of een buitenlands reisdocument.
 • Een identiteitskaart afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen*.
 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen*, mits voorzien van een pasfoto.
 • * De volgende landen behoren tot de Europese Economische Ruimte (EER): België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.
 • Een vreemdelingendocument of vreemdelingenpas, afgegeven door een Nederlandse overheidsinstantie.
 • Kandidaten opgenomen in een detentiecentrum die niet beschikken over een legitimatiebewijs zoals hierboven beschreven dienen zich te legitimeren met een (detentie)verklaring voorzien van een
  (recente en gelijkende) foto van de kandidaat.

Het onderstaande is niet geldig:

 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen zonder pasfoto.
 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie buiten de EER-landen.
 • Een identiteitskaart afgegeven door een overheidsinstantie buiten de EER-landen.
 • Een vreemdelingenpas of -document afgegeven in een ander land dan Nederland.
 • Een identiteitsbewijs dat verlopen is, beschadigd is bij de echtheidskenmerken of geen pasfoto bevat.

Als je geen geldig legitimatiebewijs kunt tonen, dan word je uitgesloten van deelname aan het examen.

*Let op: deelname aan het examen met een verlopen vreemdelingendocument is alleen mogelijk als er door Pontifex Certificatie vooraf aanvraag wordt gedaan bij VCA infra via Topdesk. Meld dit dus op tijd bij ons. Bij deze aanvraag moeten worden gevoegd:

 • En kopie van het vreemdelingendocument 
 • De volledige brief vanuit de Immigratie- en Naturalisatiedienst (telt 3 pagina’s)

De IND geeft aan dat deze brief zou moeten voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Getekend namens de staatsecretaris
 • Te lezen moet zijn dat op grond van de vreemdelingenwet (Artikel 8.6) een rechtmatig verblijf in Nederland geldt voor deze kandidaat

Deze brief is geldig tot 6 maanden na afloop van het verblijfdocument. Het is enkel binnen die termijn te gebruiken om zich geldig te legitimeren bij het examen (i.c.m. het verlopen document). 

Je kunt je per e-mail (examen@pontifexcertificatie.nl) of telefoon (+31 (0)85 – 487 15 70) afmelden voor het examen. Tot 24 uur voor de starttijd kan het examen kosteloos geannuleerd of verplaatst worden. Buiten deze deadline worden er kosten in rekening gebracht.

Nadat je bent ingeschreven voor het examen ontvang je een toegangsbewijs voor het examen. Je dient op de dag van het examen tenminste 15 minuten voor aanvang van het examen op de locatie aanwezig te zijn. Houd je geldige legitimatiebewijs paraat, want de examenleider doet vooraf aan het examen een identiteitscontrole. Hierna mag je plaatsnemen achter een toegewezen computer, vul je het inschrijfformulier in en neem je de examenregels door. Vervolgens krijg je uitleg van onze examenleider over het examen en mag je beginnen. Indien je klaar bent met het examen steek je je hand op. De examenleider sluit samen met jou het examen af en je ziet direct je score in beeld. De examenleider noteert jouw score en je kunt de examenruimte rustig verlaten.

Je kunt je voor je examen voorbereiden met behulp van een boek, een digiboek of door middel van e-learning op de computer. Zowel de boeken als de digitale lesmodule zijn in verschillende talen beschikbaar. Bestel je boek, digiboek of e-learning eenvoudig via onze webshop. Bekijk ook onze handige examentips!

Zodra je klaar bent met het examen ontvang je direct de uitslag. Indien je definitief bent geslaagd voor het examen, krijgt jij of je werkgever het digitale diploma en pasje zo snel mogelijk opgestuurd per e-mail. Als je bent geslaagd voor een VCA- of SOG examen, sta je vanaf dat moment ook geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Controleer je gegevens op het diploma, de pas en in het CDR goed. Indien deze niet juist zijn, neem dan contact met ons op.

Indien de geldigheidsduur van het diploma is verlopen, dien je opnieuw examen af te leggen. Nadat je geslaagd bent voor het examen ontvang je een diploma.

Je kunt een duplicaat diploma en/of pasje aanvragen via onze website. Dit kan alleen als je ook daadwerkelijk je diploma bij Pontifex Certificatie hebt behaald. Hiernaast sta je altijd geregistreerd in het Centraal Diploma Register.

Bij je diploma heb jij of je werkgever (afhankelijk van wie het diploma heeft ontvangen) een brief ontvangen met het verzoek om de gegevens te controleren en eventuele wijzigingen binnen 14 dagen aan ons door te geven. In dat geval verstrekken wij kosteloos een nieuw certificaat en pasje. Dien je na 14 dagen een verzoek in om je gegevens aan te passen? Dan helpen wij je graag aan een nieuw diploma en pasje, maar brengen wij daarvoor wel kosten in rekening (€ 15,00 per diploma en/of pas). Uiteraard zorgen wij er ook voor dat je gegevens correct worden aangepast in het Centraal Diploma Register.

Voor kandidaten met specifieke beperkingen kunnen wij een aanvraag doen voor een maatwerkexamen in Amersfoort. Hier kunnen meerkosten voor worden gerekend.

Voor kandidaten met dyslexie is het mogelijk om voor VOL VCA en VIL VCU een verlengd examen aan te vragen.

Het is mogelijk om het B-VCA examen als voorleesexamen te maken. Tijdens dit examen krijg je van ons een koptelefoon waardoor je de optie hebt om de vragen en antwoorden door de computer te laten voorlezen. Hiernaast krijg je 15 minuten langer de tijd (in totaal 75 minuten) om het examen te maken.

Voor VOL VCA en VIL VCU is er geen voorleesexamen beschikbaar. Van leidinggevenden wordt een goede leesvaardigheid verwacht omdat zij veiligheidsinstructies goed moeten kunnen lezen en begrijpen.

Een mondeling examen is onder speciale voorwaarden enkel mogelijk op het kantoor van VCA Infra.

Bij het B-VCA voorleesexamen worden de vragen en antwoorden door de computer voorgelezen. Deze krijg je te horen via een koptelefoon. Je kunt een vraag en het antwoord zo vaak terugluisteren als je zelf wilt. Hiernaast krijg je ook 15 minuten langer de tijd om het examen te maken. Dus in plaats van 60 minuten heb je nu 75 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. Meer informatie over het voorleesexamen vind je hier.

Nee, tijdens het examen mag je geen gebruik maken van een woordenboek, tolk of doventolk.

Het is niet toegestaan de examens door een tolk te laten voorlezen in een andere taal dan de taal zoals gebruikt in het examen. Een tolk mag wel het inleidende deel van het examen vertalen. Neem contact op voor meer informatie en de voorwaarden.

Ook is het niet toegestaan om tijdens het examen uitleg te vragen over de inhoud van de vragen. Zorg er daarom voor dat je vooraf aan het VCA examen de begrippenlijst goed bestudeerd. Hierin staan kernbegrippen die vaak voorkomen in de examens. Het kennen van deze begrippen is onderdeel van de examenstof.

Ja, dat kan. Je kunt de aanvraag hiervoor bij ons indienen. In overleg met VCA Infra en jou wordt een datum en tijd voor de inzage afgesproken. De exameninzage vindt altijd plaats bij VCA Infra in Amersfoort. Het is niet toegestaan aantekeningen te maken. Er zijn geen kosten verbonden aan de exameninzage. Alleen verzoeken voor inzage die binnen 6 weken na de examendatum zijn aangevraagd worden in behandeling genomen. Aanvragen van kandidaten die zijn geslaagd voor het examen worden niet gehonoreerd.

Na afloop van het examen is er altijd de mogelijkheid om een klachtenformulier in te vullen. Hierbij is het belangrijk om het vraagnummer te benoemen en de klacht zo concreet mogelijk te verwoorden.