Behaal je VCA-diploma

Onze open VCA examens zijn geschikt voor één of enkele medewerkers van een bedrijf. Met een VCA-diploma laat je zien dat je bijdraagt aan een veilige werkomgeving!

Altijd een examen in de buurt

Altijd inclusief digitaal diploma & pasje

7 dagen per week examen mogelijk

Bij spoed binnen 24 uur je digitale diploma

Gegarandeerd de volgende werkdag in CDR

Doorgangsgarantie

De grootste aanbieder van VCA-examens in Nederland

API-koppeling voor o.a. uitzendbureaus en opleiders

In 28 talen mogelijk

 • B-VCA examen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Pools, Portugees, Turks, Hongaars, Roemeens, Russisch, Spaans, Litouws, Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Oekraïens, Italiaans en Slowaaks. Het examen is in deze talen (op de Litouwse taal na) tevens als voorleesexamen beschikbaar. Op aanvraag en tegen een meerprijs mogelijk: Deens, Ests, Fins, Lets, Noors, Maltees, Sloveens, Tsjechisch en Zweeds. Taalniveau: A2 (1F).
 • VOL VCA examen: Nederlands, Engels, Duits en Frans. Uitsluitend deze talen zijn beschikbaar omdat het belangrijk is dat de leidinggevende goed kan communiceren met de opdrachtgever en de hulpdiensten. Taalniveau: B1 (2F).
 • VIL VCU examen: Nederlands en Engels. Taalniveau: B1 (2F).
Neem je regelmatig examens af bij ons? Dan is het interessant om partner te worden. Informeer naar de voordelen en mogelijkheden. 
Meld je meerdere kandidaten aan voor een open examen? Met ons vouchersysteem krijg je korting en ben je voordeliger uit. 
 
Het VCA-examenstelsel is een dienst van SSVV. Een VCA-diploma kan alleen worden verstrekt door een SSVV erkend examencentrum en is alleen geldig indien geregistreerd in het CDR van SSVV.

Veelgestelde vragen

Het enige wat je dient mee te nemen naar het examen is een legitimatiebewijs dat tenminste geldig is op de datum van het examen. Je hebt je legitimatiebewijs nodig voor de identiteitscontrole vooraf aan het examen en tijdens het examen dient deze ook op de hoek van de tafel te liggen. Je mag verder geen jassen, tassen, hoofddeksels, telefoons en andere communicatie-, audio- of video-opnameapparatuur bij je hebben tijdens het examen. Deze dien je vooraf netjes op te bergen of in te leveren bij de examenleider.

Je moet je vooraf en tijdens het examen kunnen identificeren met een fysiek legitimatiebewijs dat tenminste geldig is op de dag van het examen. Hieronder vallen de volgende items:

 • Een paspoort of een buitenlands reisdocument.
 • Een identiteitskaart afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen*.
 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen*, mits voorzien van een pasfoto.
 • * De volgende landen behoren tot de Europese Economische Ruimte (EER): België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.
 • Een vreemdelingendocument of vreemdelingenpas, afgegeven door een Nederlandse overheidsinstantie.
 • Kandidaten opgenomen in een detentiecentrum die niet beschikken over een legitimatiebewijs zoals hierboven beschreven dienen zich te legitimeren met een (detentie)verklaring voorzien van een
  (recente en gelijkende) foto van de kandidaat.

Het onderstaande is niet geldig:

 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen zonder pasfoto.
 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie buiten de EER-landen.
 • Een identiteitskaart afgegeven door een overheidsinstantie buiten de EER-landen.
 • Een vreemdelingenpas of -document afgegeven in een ander land dan Nederland.
 • Een identiteitsbewijs dat verlopen is, beschadigd is bij de echtheidskenmerken of geen pasfoto bevat.

Als je geen geldig legitimatiebewijs kunt tonen, dan word je uitgesloten van deelname aan het examen.

*Let op: deelname aan het examen met een verlopen vreemdelingendocument is alleen mogelijk als er door Pontifex Certificatie vooraf aanvraag wordt gedaan bij VCA infra via Topdesk. Meld dit dus op tijd bij ons. Bij deze aanvraag moeten worden gevoegd:

 • En kopie van het vreemdelingendocument 
 • De volledige brief vanuit de Immigratie- en Naturalisatiedienst (telt 3 pagina’s)

De IND geeft aan dat deze brief zou moeten voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Getekend namens de staatsecretaris
 • Te lezen moet zijn dat op grond van de vreemdelingenwet (Artikel 8.6) een rechtmatig verblijf in Nederland geldt voor deze kandidaat

Deze brief is geldig tot 6 maanden na afloop van het verblijfdocument. Het is enkel binnen die termijn te gebruiken om zich geldig te legitimeren bij het examen (i.c.m. het verlopen document). 

Je kunt je per e-mail (examen@pontifexcertificatie.nl) of telefoon (+31 (0)85 – 487 15 70) afmelden voor het examen. Tot 24 uur voor de starttijd kan het examen kosteloos geannuleerd of verplaatst worden. Buiten deze deadline worden er kosten in rekening gebracht.

Nadat je bent ingeschreven voor het examen ontvang je een toegangsbewijs voor het examen. Je dient op de dag van het examen tenminste 15 minuten voor aanvang van het examen op de locatie aanwezig te zijn. Houd je geldige legitimatiebewijs paraat, want de examenleider doet vooraf aan het examen een identiteitscontrole. Hierna mag je plaatsnemen achter een toegewezen computer, vul je het inschrijfformulier in en neem je de examenregels door. Vervolgens krijg je uitleg van onze examenleider over het examen en mag je beginnen. Indien je klaar bent met het examen steek je je hand op. De examenleider sluit samen met jou het examen af en je ziet direct je score in beeld. De examenleider noteert jouw score en je kunt de examenruimte rustig verlaten.

Je kunt je voor je examen voorbereiden met behulp van een boek, een digiboek of door middel van e-learning op de computer. Zowel de boeken als de digitale lesmodule zijn in verschillende talen beschikbaar. Bestel je boek, digiboek of e-learning eenvoudig via onze webshop. Bekijk ook onze handige examentips!

Zodra je klaar bent met het examen ontvang je direct de uitslag. Indien je definitief bent geslaagd voor het examen, krijgt jij of je werkgever het digitale diploma en pasje zo snel mogelijk opgestuurd per e-mail. Als je bent geslaagd voor een VCA- of SOG examen, sta je vanaf dat moment ook geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Controleer je gegevens op het diploma, de pas en in het CDR goed. Indien deze niet juist zijn, neem dan contact met ons op.

Indien de geldigheidsduur van het diploma is verlopen, dien je opnieuw examen af te leggen. Nadat je geslaagd bent voor het examen ontvang je een diploma.

Je kunt een duplicaat diploma en/of pasje aanvragen via onze website. Dit kan alleen als je ook daadwerkelijk je diploma bij Pontifex Certificatie hebt behaald. Hiernaast sta je altijd geregistreerd in het Centraal Diploma Register.

Bij je diploma heb jij of je werkgever (afhankelijk van wie het diploma heeft ontvangen) een brief ontvangen met het verzoek om de gegevens te controleren en eventuele wijzigingen binnen 14 dagen aan ons door te geven. In dat geval verstrekken wij kosteloos een nieuw certificaat en pasje. Dien je na 14 dagen een verzoek in om je gegevens aan te passen? Dan helpen wij je graag aan een nieuw diploma en pasje, maar brengen wij daarvoor wel kosten in rekening (€ 15,00 per diploma en/of pas). Uiteraard zorgen wij er ook voor dat je gegevens correct worden aangepast in het Centraal Diploma Register.

Voor kandidaten met specifieke beperkingen kunnen wij een aanvraag doen voor een maatwerkexamen in Amersfoort. Hier kunnen meerkosten voor worden gerekend.

Voor kandidaten met dyslexie is het mogelijk om voor VOL VCA en VIL VCU een verlengd examen aan te vragen.

Het is mogelijk om het B-VCA examen als voorleesexamen te maken. Tijdens dit examen krijg je van ons een koptelefoon waardoor je de optie hebt om de vragen en antwoorden door de computer te laten voorlezen. Hiernaast krijg je 15 minuten langer de tijd (in totaal 75 minuten) om het examen te maken.

Voor VOL VCA en VIL VCU is er geen voorleesexamen beschikbaar. Van leidinggevenden wordt een goede leesvaardigheid verwacht omdat zij veiligheidsinstructies goed moeten kunnen lezen en begrijpen.

Een mondeling examen is onder speciale voorwaarden enkel mogelijk op het kantoor van VCA Infra.

Bij het B-VCA voorleesexamen worden de vragen en antwoorden door de computer voorgelezen. Deze krijg je te horen via een koptelefoon. Je kunt een vraag en het antwoord zo vaak terugluisteren als je zelf wilt. Hiernaast krijg je ook 15 minuten langer de tijd om het examen te maken. Dus in plaats van 60 minuten heb je nu 75 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. Meer informatie over het voorleesexamen vind je hier.

Nee, tijdens het examen mag je geen gebruik maken van een woordenboek, tolk of doventolk.

Het is niet toegestaan de examens door een tolk te laten voorlezen in een andere taal dan de taal zoals gebruikt in het examen. Een tolk mag wel het inleidende deel van het examen vertalen. Neem contact op voor meer informatie en de voorwaarden.

Ook is het niet toegestaan om tijdens het examen uitleg te vragen over de inhoud van de vragen. Zorg er daarom voor dat je vooraf aan het VCA examen de begrippenlijst goed bestudeerd. Hierin staan kernbegrippen die vaak voorkomen in de examens. Het kennen van deze begrippen is onderdeel van de examenstof.

Ja, dat kan. Je kunt de aanvraag hiervoor bij ons indienen. In overleg met VCA Infra en jou wordt een datum en tijd voor de inzage afgesproken. De exameninzage vindt altijd plaats bij VCA Infra in Amersfoort. Het is niet toegestaan aantekeningen te maken. Er zijn geen kosten verbonden aan de exameninzage. Alleen verzoeken voor inzage die binnen 6 weken na de examendatum zijn aangevraagd worden in behandeling genomen. Aanvragen van kandidaten die zijn geslaagd voor het examen worden niet gehonoreerd.

Na afloop van het examen is er altijd de mogelijkheid om een klachtenformulier in te vullen. Hierbij is het belangrijk om het vraagnummer te benoemen en de klacht zo concreet mogelijk te verwoorden.

Gratis digitale veiligheidspas voor op je smartphone

Heb jij je VCA-, SOG- of SOOB-certificaat behaald bij Pontifex Certificatie? Download dan gratis je digitale veiligheidspas naar je smartphone. Handig, want zo heb je altijd je pasje bij de hand en kun je hem niet meer kwijtraken!