Bel ons op +31 (0)85 487 15 70

Ma t/m vr van 08.30-17.00 en zaterdag van 08.30-12.00.

Stuur ons een e-mail

examen@pcexamen.nl

Adres

Bijdorpplein 9-11, 2992 LB, Barendrecht

Plan je route

BTW: NL809740965B01
KVK: 24317839
Postbus: Postbus 9233, 3007 AE Rotterdam

Bekijk onze privacyverklaring en algemene voorwaarden.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag? Wij staan je graag te woord. Je kunt kunt ons een mail sturen, bellen of het contactformulier gebruiken.

FAQ over VCA-examens

Het enige wat je dient mee te nemen naar het examen is een legitimatiebewijs dat tenminste geldig is op de datum van het examen. Je hebt je legitimatiebewijs nodig voor de identiteitscontrole vooraf aan het examen en tijdens het examen dient deze ook op de hoek van de tafel te liggen. Je mag verder geen jassen, tassen, hoofddeksels, telefoons en andere communicatie-, audio- of video-opnameapparatuur bij je hebben tijdens het examen. Deze dien je vooraf netjes op te bergen of in te leveren bij de examenleider.

Je moet je vooraf en tijdens het examen kunnen identificeren met een fysiek legitimatiebewijs dat tenminste geldig is op de dag van het examen. Hieronder vallen de volgende items:

 • Een paspoort of een buitenlands reisdocument.
 • Een identiteitskaart afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen*.
 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen*, mits voorzien van een pasfoto.
 • * De volgende landen behoren tot de Europese Economische Ruimte (EER): België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.
 • Een vreemdelingendocument of vreemdelingenpas, afgegeven door een Nederlandse overheidsinstantie.
 • Kandidaten opgenomen in een detentiecentrum die niet beschikken over een legitimatiebewijs zoals hierboven beschreven dienen zich te legitimeren met een (detentie)verklaring voorzien van een
  (recente en gelijkende) foto van de kandidaat.

Het onderstaande is niet geldig:

 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie binnen de EER-landen zonder pasfoto.
 • Een rijbewijs afgegeven door een overheidsinstantie buiten de EER-landen.
 • Een identiteitskaart afgegeven door een overheidsinstantie buiten de EER-landen.
 • Een vreemdelingenpas of -document afgegeven in een ander land dan Nederland.
 • Een identiteitsbewijs dat verlopen is, beschadigd is bij de echtheidskenmerken of geen pasfoto bevat.

Als je geen geldig legitimatiebewijs kunt tonen, dan word je uitgesloten van deelname aan het examen.

*Let op: deelname aan het examen met een verlopen vreemdelingendocument is alleen mogelijk als er door Pontifex Certificatie vooraf aanvraag wordt gedaan bij VCA infra via Topdesk. Meld dit dus op tijd bij ons. Bij deze aanvraag moeten worden gevoegd:

 • En kopie van het vreemdelingendocument 
 • De volledige brief vanuit de Immigratie- en Naturalisatiedienst (telt 3 pagina’s)

De IND geeft aan dat deze brief zou moeten voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Getekend namens de staatsecretaris
 • Te lezen moet zijn dat op grond van de vreemdelingenwet (Artikel 8.6) een rechtmatig verblijf in Nederland geldt voor deze kandidaat

Deze brief is geldig tot 6 maanden na afloop van het verblijfdocument. Het is enkel binnen die termijn te gebruiken om zich geldig te legitimeren bij het examen (i.c.m. het verlopen document). 

Je kunt je per e-mail (examen@144.126.247.37) of telefoon (+31 (0)85 – 487 15 70) afmelden voor het examen. Tot 24 uur voor de starttijd kan het examen kosteloos geannuleerd of verplaatst worden. Buiten deze deadline worden er kosten in rekening gebracht.

Nadat je bent ingeschreven voor het examen ontvang je een toegangsbewijs voor het examen. Je dient op de dag van het examen tenminste 15 minuten voor aanvang van het examen op de locatie aanwezig te zijn. Houd je geldige legitimatiebewijs paraat, want de examenleider doet vooraf aan het examen een identiteitscontrole. Hierna mag je plaatsnemen achter een toegewezen computer, vul je het inschrijfformulier in en neem je de examenregels door. Vervolgens krijg je uitleg van onze examenleider over het examen en mag je beginnen. Indien je klaar bent met het examen steek je je hand op. De examenleider sluit samen met jou het examen af en je ziet direct je score in beeld. De examenleider noteert jouw score en je kunt de examenruimte rustig verlaten.

Je kunt je voor je examen voorbereiden met behulp van een boek, een digiboek of door middel van e-learning op de computer. Zowel de boeken als de digitale lesmodule zijn in verschillende talen beschikbaar. Bestel je boek, digiboek of e-learning eenvoudig via onze webshop. Bekijk ook onze handige examentips!

Zodra je klaar bent met het examen ontvang je direct de uitslag. Indien je definitief bent geslaagd voor het examen, krijgt jij of je werkgever het digitale diploma en pasje zo snel mogelijk opgestuurd per e-mail. Als je bent geslaagd voor een VCA- of SOG examen, sta je vanaf dat moment ook geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Controleer je gegevens op het diploma, de pas en in het CDR goed. Indien deze niet juist zijn, neem dan contact met ons op.

Indien de geldigheidsduur van het diploma is verlopen, dien je opnieuw examen af te leggen. Nadat je geslaagd bent voor het examen ontvang je een diploma.

Je kunt een duplicaat diploma en/of pasje aanvragen via onze website. Dit kan alleen als je ook daadwerkelijk je diploma bij Pontifex Certificatie hebt behaald. Hiernaast sta je altijd geregistreerd in het Centraal Diploma Register.

Bij je diploma heb jij of je werkgever (afhankelijk van wie het diploma heeft ontvangen) een brief ontvangen met het verzoek om de gegevens te controleren en eventuele wijzigingen binnen 14 dagen aan ons door te geven. In dat geval verstrekken wij kosteloos een nieuw certificaat en pasje. Dien je na 14 dagen een verzoek in om je gegevens aan te passen? Dan helpen wij je graag aan een nieuw diploma en pasje, maar brengen wij daarvoor wel kosten in rekening (€ 15,00 per diploma en/of pas). Uiteraard zorgen wij er ook voor dat je gegevens correct worden aangepast in het Centraal Diploma Register.