We delen graag het laatste nieuws van VCA Infra met je. Hieronder vind je de belangrijkste punten uit de nieuwsbrief van 11 augustus 2020.
Mondneusmaskers tijdens ID-controle niet toegestaan
Na afstemming met de Gebruikersgroep VCA en de Examenkamer is een gezamenlijk standpunt ingenomen t.a.v. het dragen van mondneusmaskers tijdens de ID-controle. Het uitgangspunt voor het dragen van een mondneusmasker tijdens het examen is om anderen te beschermen tegen mogelijke besmetting door de persoon die het masker draagt. Voor de VCA- en SOG-examinering is het noodzakelijk om een correcte ID-controle uit te voeren. Dit is niet mogelijk wanneer de kandidaat een masker op heeft. Om die reden moet het masker altijd afgezet worden tijdens de ID-controle. Het niet afzetten van een masker is reden tot weigering van een kandidaat.
Er zijn voldoende andere oplossingen om eventuele besmettingen te voorkomen, zoals een gezichtsmasker of spatscherm. Indien de examinator of surveillant hiervan gebruik maakt, krijgt de kandidaat de gelegenheid het masker veilig tijdelijk af te zetten.
Gezocht: deelnemers voor de pilot ‘Bijzondere Doelgroepen’
VCA Infra is op zoek naar werkgevers en opleiders (VCA) die mee willen werken aan de volgende fase van het project ‘Bijzondere Doelgroepen’. Opleiders die als pilotgroep deel willen uitmaken van dit traject kunnen zich aanmelden bij Christiaan van Ommering via c.vommering@explain.nl. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 18 september a.s.
Tijdens de CEV-bijeenkomst van juni zijn de resultaten van de pilots Bijzondere Doelgroepen teruggekoppeld aan de CEV. In deze bijeenkomst is voorgesteld om het onderzoek in een tweede fase voort te zetten waarbij het project wordt opgeschaald. De CEV heeft hiervoor goedkeuring gegeven.
Het doel van deze tweede fase is om 5 à 10 pilotgroepen met B-VCA-kandidaten, voor wie de huidige vorm van het computerexamen een belemmering is, de mogelijkheid te geven om een mondeling B-VCA-examen aan te vragen. Voor deelname worden voorwaarden gesteld op het gebied van de opleiding. We maken bij de selectie van de pilotgroepen afspraken over de kwaliteitseisen aan de opleiding en inzet van het mondelinge examen. Dit doet VCA Infra om:
- meer kennis op te bouwen over de nodige kwaliteit(criteria) van VCA-opleidingen
- via criteria aan de VCA-opleiding de examinator van het mondeling examen in staat te stellen zijn oordeel ook te baseren op het gevolgde lesprogramma en het opleidingsdossier
- de betrouwbaarheid en validiteit van het mondelinge BVCA-examen te toetsen.
Uitgangspunten
- VCA Infra voert minimaal 5 en maximaal 10 pilots uit met maximaal 30 kandidaten per pilot. Voorwaarde is dat het moet gaan over risicovol werk of werken in een risicovolle omgeving (al of niet commerciële partijen).
- Opleiders kunnen zich (bij voorkeur in overleg met een bij SSVV aangesloten branche) aanmelden voor dit traject. Voorwaarde voor deelname is transparantie wat betreft de opleiding. Er is een document opgesteld met kwaliteitseisen aan de opleiding. Deze hebben onder meer betrekking op: kwaliteitszorg bij de opleider, het toelatingsbeleid, het lesprogramma, lesmateriaal, kennis en vaardigheden van de docent en het aanleggen van een opleidingsdossier van de kandidaat. Het is daarbij belangrijk dat VCA Infra deze eisen kan hergebruiken bij een succesvolle evaluatie van de pilots voor een mogelijke opschaling van de werkwijze.
- Voor de kandidaten van de pilots stellen VCAInfra/SSVV een (reeds ontwikkeld) mondeling B-VCA-examen in het vooruitzicht met een geldige registratie in het CDR indien de kandidaat slaagt voor dit examen.
- De kosten voor het mondeling examen in de pilotfase zijn 150 euro per kandidaat.
Waarom bestaat er geen voorleesversie van VOL-VCA?
Naar aanleiding van vragen waarom er geen voorleesversie van het examen VOL-VCA is, heeft VCA Infra een nieuwsbericht geschreven.
Nieuwe versie Secure Browser
Het onderstaande nieuws is van belang voor klanten waarbij examens op de eigen laptops worden afgenomen:
In 2019 is door Questionmark een nieuwe versie van de Secure Browser uitgebracht (versie 6.1.6). De Secure Browser moet geïnstalleerd zijn op de computers waar de VCA- en/of SOG-examens afgenomen worden.
Omdat er in eerste instantie wat compatibiliteitsproblemen waren met de examens heeft VCA Infra er destijds voor gekozen om nog even te wachten met het aanbevelen van het gebruik van deze nieuwe versie. Eén van deze problemen is het niet meer kunnen schalen van het beeld via ctrl+scroll, iets wat in veel browsers tot de mogelijkheden behoort. Hoewel Questionmark het nog niet heeft weten op te lossen, ziet VCA Infra toch graag dat je overstapt op deze nieuwere versie van de Secure Browser. Het schalen is namelijk alleen noodzakelijk als een kandidaat een antwoord niet kan invullen, maar daar zijn door ons maatregelen tegen getroffen.
Sinds een aantal maanden gebruikt VCA Infra versie 6.1.6 in combinatie met Chrome als browser zonder noemenswaardige problemen, maar ook een aantal examencentra maakt al succesvol gebruik van deze versie. Daarom is dit het juiste moment om ook de andere plekken waar examens afgenomen worden te voorzien van deze nieuwe versie. Download de Secure Browser via de website van Questionmark.
Daarnaast geldt dat vanaf versie 6 van de Secure Browser een speciale (andere dan standaard) Flash-plugin nodig is (die bij v5.8 niet nodig was). Voor de nieuwere versie Secure player is de “xxx for Opera and Chromium – PPAPI” versie nodig. Ook wanneer je gebruik maakt van een andere browser dan Chrome, is deze versie van de Flash-plugin nodig! Het kan zijn dat Flash-plugin wel eerst geactiveerd moet worden in de browser zónder Secure Browser, voordat deze gebruikt kan worden binnen Secure Browser (omdat veel browsers tegenwoordig standaard Flash blokkeren). Hoewel wij graag afscheid zouden nemen van Flash, is dat op dit moment door het gebruik van video in de examens nog niet mogelijk. We zoeken daarvoor nog steeds naar een oplossing.
Geactualiseerde oplossingen bij storingen
Bekijk het geactualiseerde document “Mogelijke oplossingen bij storingen”.