We delen graag het laatste nieuws van VCA Infra met je. Hieronder vind je de belangrijkste punten uit de nieuwsbrief van 18 juni 2020.
Nieuws over VCA- en SOG-examens
- VCA Infra, de Examenkamer en samenwerkende examenbureaus hebben een protocol voor examinering in crisistijd gemaakt. Dit protocol helpt examencentra een veilige examenomgeving voor kandidaten te organiseren en daarbij aan landelijke en regionale richtlijnen te voldoen. Bekijk het protocol “Examinering in crisistijd: VCA en SOG versie 18-5-20”.
- Onderhoud QMP op zaterdag 20 juni: afname van CBT-examens is wel mogelijk. Wel zijn er mogelijk korte verstoringen tijdens de examens.
- Onderhoud VRA op zaterdag 4 juli van 08.00 tot 13.00 uur: er kunnen geen examens aan- en afgemeld worden in VRA en MijnPontifex. Ook kunnen er geen CBT-examens worden afgenomen. Afname van praktijkexamens zonder CBT is wel toegestaan.
- Bij het examineren in het buitenland moeten de Nederlandse maatregelen worden gehanteerd, omdat tijdens het examen de Nederlandse regelgeving geldig is. Belangrijk is het borgen van de gezamenlijke veiligheid. Dat houdt onder meer in dat de afstand van 1,5 meter toegepast moet worden. Voor meer informatie verwijst VCA Infra naar het RIVM en het bovengenoemde protocol.
- Corona-instructie: hoe gebruik ik een mondkapje? Stichting eX:plain (waar VCA Infra onderdeel van uitmaakt) heeft een korte instructie gemaakt over het dragen van een mondkapje. Deze instructie is bedoeld voor iedereen die gebruikmaakt van het openbaar vervoer en is gratis te volgen. Bekijk de instructie
- De dispensatieregeling vanuit de Rijksoverheid met betrekking tot de geldigheid van rijbewijzen is gewijzigd. VCA Infra volgt dit besluit. De termijn voor deze dispensatie was tot 1 juni 2020, maar wordt nu verlengd tot 1 september 2020. Voor de VCA- en SOG-examinering geldt de dispensatie alléén voor rijbewijzen die zijn afgegeven door een Nederlandse overheidsinstantie. Tenzij de Rijksoverheid de periode opnieuw verlengt, zal per 1 september 2020 de regelgeving in het handboek weer van kracht zijn.
- Migratie OD3: inmiddels draait VCA Infra alweer een aantal weken succesvol. Er komen wel meldingen binnen over storingen. Het gaat hierbij om verbindingsproblemen en het inladen van afbeeldingen. VCA Infra is samen met Question Mark een onderzoek gestart en hoopt zo gauw mogelijk het probleem te hebben verholpen. Tot dan toe helpt een herstart als afbeeldingen niet goed worden ingeladen. Door de migratie is het daarnaast niet meer mogelijk om dezelfde kandidaat tegelijkertijd in te loggen op twee verschillende computers/laptops. Indien het noodzakelijk is dat een kandidaat op een andere computer/laptop verder gaat met zijn/haar examen, dan zal de computer/laptop die een storing heeft eerst moeten worden afgesloten.
Nieuws over SOG-examens voor opleiders & examinatoren
- De vaardigheidstraining SOG-examinatoren is aangepast. Hier is een digitale variant op afstand van gemaakt, die plaatsvindt via Zoom. De eerste training heeft plaatsgevonden op 12 juni 2020 en is goed verlopen. De verwachting is dat we tenminste tot eind 2020 alleen digitaal trainingen zullen geven.
- Door de Waarborgcommissies zijn een aantal besluiten genomen die leiden tot aanpassingen in de examendocumenten. Deze aanpassingen zullen vanaf 1 september 2020 gelden of zijn doorgevoerd in de examendocumenten en eventuele items.
- Gasmeten: in de uitvoeringsvoorschriften van Gasmeten wordt onder het kopje Toelichting meetapparatuur en accessoires een aanvullende toelichting opgenomen over de kruisgevoeligheid. Het is een extra toelichting en geen fundamentele wijziging.
- Toelichting meetapparatuur en accessoires: Bij opdracht 1 en 2 (meten van explosieve mengsels) kunnen tijdens het uitvoeren van metingen kruisgevoeligheidsreactie(s) ontstaan. Voornamelijk kunnen deze optreden in de elektrochemische sensoren (EC). Hierdoor kan een lange teruglooptijd ontstaan (de tijd die de meter nodig heeft om terug te komen op de schone lucht waarden). Dit is sterk afhankelijk van de gekozen stoffen en het merk en type sensoren welke in de multigasmeter(s) aanwezig zijn. Indien de beschikbare meetapparatuur hier ‘last’ van heeft dan is het toegestaan om een multigasmeter te gebruiken waarbij de EC-sensoren H2S en CO uitgeschakeld of niet aanwezig zijn. De mogelijkheid van het uitschakelen van sensoren is merk- en type-afhankelijk. De EC-sensor O2 dient ingeschakeld te blijven. Bij de aanschaf van meetapparatuur wordt geadviseerd om hier specifiek aandacht aan te besteden.
- Onafhankelijke adembescherming: In het UVE is een tekstuele correctie aangebracht. De lucht moet voldoen aan EN 12021 en niet het hogedrukluchtleidingsysteem.
- Vorkheftruck: Twee aanpassingen om examendocumenten in overeenstemming met veiligheidsvoorschriften te brengen en met de geldende praktijk.
- In opdracht 2 is aangegeven dat er met de last vooruit gereden moet worden. Dit is niet overeenkomstig de veiligheidsvoorschriften. Je mag met de last niet vooruit rijden, maar je moet achteruit rijden. De opdracht wordt zodanig aangepast.
- In het UVE is voorgeschreven dat de laadramp een hellingshoek moet hebben van tussen de 10 – 20 %. Dit blijkt niet overeenkomstig de praktijk te zijn. Er zijn geen (nauwelijks) laadrampen die een dergelijke hellingshoek hebben. Gebruikelijk is een hellingshoek van tussen de 5% en 15%. Het UVE wordt daarop aangepast.
- Hoogwerker: Aanpassing in het examendocument om te zorgen dat de terminologie aansluit bij de praktijk en de formele richtlijn.
- De term werkplatform is niet de juiste term voor de bak waarin een persoon staat die op hoogte gaat werken. Werkbak is de term die officieel vanuit de Arbeidsinspectie wordt gehanteerd. Werkplatform wordt daarom in het UVE, de toetsmatrijs en betreffende items vervangen door ‘werkbak’. Per 1 juli wijzigt het Arbobesluit. Vanaf dat moment staat er in het Arbobesluit artikel 7.23d een definitie van zowel de werkbak áls het werkplatform. Binnen de SOG-kwalificaties hebben we alleen te maken met ‘werkbak’.
- In de UVE van Hoogwerker is een verwijzing toegevoegd naar Het document Richtlijnen controle, inspectie en keuring van arbeidsmiddelen SOG. Deze verwijzing is te vinden onder randvoorwaarden examenuitvoering. Het doel is duidelijke en uniforme richtlijnen aanreiken voor de examencentra en opleiders t.a.v. controle, inspectie en keuring van arbeidsmiddelen. Zodat alle arbeidsmiddelen en materialen die tijdens de opleiding en bij de praktijkexamens worden ingezet voldoen aan hetgeen wet- en regelgeving eist. Het document Richtlijnen controle, inspectie en keuring van arbeidsmiddelen SOG is in november 2019 op onze website gepubliceerd.
- Verreiker: In het UVE Verreiker wordt een verwijzing opgenomen onder randvoorwaarden examenuitvoering/hulpmiddelen naar het document Richtlijnen controle, inspectie en keuring van arbeidsmiddelen voor SOG-kwalificaties. Daarnaast wordt net als bij Hoogwerker de term werkplatform vervangen door ‘werkbak’ in UVE, toetsmatrijs en betreffende items.
- Twin ferrule fittingen: In het Specificatieblad wordt de doelgroep nader gespecificeerd. Fitters, monteurs en technici, met (aantoonbare) ervaring in het buigen van tubing. De ervaring van opleiders is dat er voor deelnemers zonder enige ervaring met het buigen van tubing er tijdens de opleiding te weinig ruimte is om dit te trainen. Daarom is besloten dat als je geen buigervaring hebt de opleiding twee dagen moet duren.