Laatste update: 21 december 2020
We houden je graag op de hoogte van alle examenmogelijkheden, maatregelen en eventuele wijzigingen n.a.v. het coronavirus. Automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
VCA Infra heeft op 15 december 2020 bekend gemaakt dat examinering door kan blijven gaan. Concreet betekent dit het volgende:
- We blijven open inschrijfexamens in heel Nederland aanbieden. Bekijk hier de aangepaste planning voor december en januari. Inmiddels hebben we met vrijwel al onze locaties contact gehad of ze open mogen blijven. Uiteraard zullen buurthuizen en horecalocaties uitgesloten zijn als examenlocatie.
- Het blijft dus ook mogelijk om examens aan te bieden op locatie, bijvoorbeeld in combinatie met digitaal onderwijs.
- Heb je een examen bij ons ingepland op een locatie die noodgedwongen sluit? Dan nemen wij zo snel mogelijk persoonlijk contact met je op om een alternatief te bespreken.
- Bij het afnemen van examens houden wij ons aan de geldende richtlijnen. Zo zijn er maximaal dertig examenkandidaten per lokaal toegestaan, houden we de hygiënevoorschriften in acht en is er een mondkapjesplicht.
- De mondkapjesplicht tijdens VCA- en SOG-examinering houdt het volgende in:
- Iedere examenkandidaat is verplicht een mondkapje te dragen bij binnenkomst van de examenlocatie (in welke definitie dan ook denkbaar). Het mondkapje wordt gedragen totdat een kandidaat op zijn examenplaats zit.
- Kandidaten dienen zelf een mondkapje mee te nemen bij examens van Pontifex Certificatie.
- Het mondkapje dient kort afgezet te worden om een correcte identiteitscontrole uit te voeren. Ook bij het kort afzetten dienen de juiste hygiënische maatregelen in acht genomen te worden.
- Het dragen van het mondkapje is verplicht wanneer er vrijelijk door de examenlocatie bewogen wordt. Wanneer kandidaten een zittende, statische positie hebben (aan hun (CBT-)examen bezig zijn), mag het mondkapje afgezet worden. Wanneer het examen afgelopen is, dient het mondkapje weer opgezet te worden. Bij het op- en afzetten van het mondkapje dienen de juiste hygiënemaatregelen in acht genomen te worden. Uiteraard is het toegestaan om ook tijdens het examen het mondkapje te dragen.
- Uitgezonderd van de mondkapjesplicht zijn de volgende examens:
- SOG-praktijkexamens met maximaal 1 kandidaat in de examenruimte. Hierbij geldt dat er altijd ruime afstand blijft tussen kandidaat en examinator;
- SOG-praktijkexamen Aanslaan en begeleiden van lasten
- SOG-praktijkexamen Hoogwerker
- SOG-praktijkexamen Vorkheftruck
- SOG-praktijkexamen Adembescherming
- SOG-praktijkexamen Verreiker
- Bij alle bovenstaande titels geldt wel dat het mondkapje gedragen dient te worden tot en met de start van het fysieke praktijkexamen. Het is toegestaan om bij deze uitzonderingen alsnog een mondkapje te dragen.
- Deze regel geldt ook voor de examenfunctionaris van het examen en de eventueel aanwezige toezichthouder.
- Deze mondkapjesplicht treedt per direct en voor onbepaalde tijd in werking.
Tip: bekijk de twee gratis modules die Ex:plain samen met het Rode Kruis heeft ontwikkeld over het dragen van mondkapjes en overige basisregels m.b.t. het coronavirus. Er is een beknopte en een uitgebreide versie, beschikbaar in het Nederlands, Engels, Spaans, Turks en Duits.
Locatie- en hygiëne-eisen voor examenlocaties
Bij het afnemen van examens, ook bij incompany examens, gelden onderstaande locatie- en hygiëne-eisen:
- Het is de verantwoordelijkheid van de opleider om te voldoen aan geldende wet- en regelgeving en de hygiëne-eisen vanuit het RIVM. De opleider informeert de kandidaten actief over deze extra eisen, bijvoorbeeld d.m.v. posters of informatie in uitnodigingen.
- De opleider informeert kandidaten en/of opdrachtgevers actief over de dispensatieregeling.
- De opleider zorgt er voor dat kandidaten op locatie gebruik kunnen maken van latex handschoenen.
- Alle kandidaten met ziekteverschijnselen (milde verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts) worden geweigerd.
- De opleider zorgt voor een actief deurbeleid om groepsvorming voor de examenruimte te voorkomen en laat kandidaten één voor één de examenruimte betreden waar de examenleider de ID-controle uitvoert. Ook voorafgaand aan het examen moet de anderhalve meter afstand geborgd blijven.
- Kandidaten dienen na afronding van het examen de examenlocatie direct te verlaten. Wachten op een bekende is binnen de examenlocatie niet toegestaan.
- De opleider zorgt voor een examenopstelling waarbij anderhalve meter afstand tussen de kandidaten is geborgd. Dit zal veelal betekenen dat de capaciteit van locaties minimaal gehalveerd wordt om te voldoen aan deze eis. Dit kan betekenen dat er extra kosten berekend zullen worden.
- Examenleiders en locatiehouders zijn verplicht om fysiek (direct of indirect) contact te voorkomen. Dit betekent dat er maatregelen moeten worden genomen ten aanzien van het uitwisselen van (legitimatie)documenten zoals het dragen van handschoenen en/of andere maatregelen.
- De opleider zorgt voor een goede hygiëne. De locatie dient regelmatig gereinigd en geventileerd te worden. Het moet voor kandidaten mogelijk zijn voorafgaand aan het examen hun handen te wassen met zeep.
- De examenleiders behouden te allen tijde het recht een examen niet door te laten gaan wanneer de locatie niet voldoet aan deze eisen of er kandidaten met bovengenoemde verschijnselen toch de examenruimte betreden.
- Wanneer kandidaten niet meewerken aan bovenstaande maatregelen wordt hen de toegang tot het examen ontzegd.
Dispensatieregeling VCA- en SOG-diploma’s
- Diplomahouders van wie het diploma tussen 15 december 2020 en 19 januari 2021 verloopt, krijgen vooralsnog dispensatie tot 1 april 2021. Tijdens deze periode mogen de diplomahouders tijdelijk met hun verlopen diploma blijven werken.
Dit geldt voor alle diploma’s en certificaten in het Centraal Diploma Register: B-VCA, VOL-VCA, VIL-VCU, SOG-petrochemie en SOG-steigerbouw. Het CDR geeft bij diploma’s die tussen 15 december 2020 en 19 januari 2021 zijn verlopen de volgende melding: ‘Dit diploma valt onder de dispensatieregeling van de SSVV in verband met het coronavirus. Dit betekent dat de diplomahouder tijdelijk met zijn verlopen diploma mag blijven werken.’
- Medewerkers van VCA- en VCU-gecertificeerde bedrijven die binnen drie maanden na hun indiensttreding hun diploma moeten halen en dit vanwege de lockdown niet kunnen doen, krijgen dispensatie tot 1 april 2021. VCA-gecertificeerde bedrijven moeten deze medewerkers door een ervaren collega (met minimaal een VOL-VCA-diploma) laten begeleiden tot het moment dat zij succesvol examen hebben kunnen doen.
- Mensen die niet in de onder 1) en 2) genoemde groepen vallen, kunnen geen beroep doen op de dispensatieregeling.
Bekijk hier alle updates van de SSVV omtrent de maatregelen vanwege het coronavirus.
Dispensatieregeling rijbewijzen
De geldigheidsduur van alle Nederlandse rijbewijzen, die in de periode van 1 februari 2020 t/m 30 november 2020 (zijn) verlopen, wordt met negen maanden verlengd. De Europese Commissie heeft ingestemd met een verzoek van Nederland voor deze verlenging. Dit betekent dat rijbewijzen die in de genoemde periode verlopen (zijn), nog negen maanden (vanaf de dag waarop het rijbewijs verloopt) gebruikt kunnen worden als geldig identiteitsbewijs bij onze examens.
Heb je nog een vraag?
Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 085-4871570.